“Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik” kapsamındaki gıda işletmecileri “Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” ile “Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği” hükümlerine uymak zorundadır.
⇔ Gıda işletmesinin işletme kayıt/onay numarası ve “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” etiket üzerinde birlikte yer alır.
⇔ Sadece ithalatçı konumunda yer alan ve mevzuat kapsamında kayıt/onay belgesinden muaf gıda işletmelerince ithal edilerek yurt içinde paketleme dahil hiçbir işleme tabi tutulmayan ve doğrudan satışı yapılan ithal takviye edici gıdaların etiketinde “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” yer alır.
⇔ Gıda işletmecisi; takviye edici gıdayı başka bir gıda işletmesinde üretim veya işleme tabi tutacak ise, üretim veya işleme yapan gıda işletmesinin kayıt/onay numarası ve “Takviye Edici Gıda Onay Numarası” ile üretim veya işleme yaptıran gıda işletmecisinin adı ve ticari unvanı ile birlikte etiket üzerinde yer alır.
⇔ Takviye edici gıdanın ticari isminde gıdayı karakterize eden besin öğelerini, botanikleri ve diğer maddeleri sınıflandıran veya bu maddelerin doğasını gösteren isim ile birlikte takviye edici gıda ibaresi aynı görüş alanında yer alacaktır.
⇔ Türk Gıda Kodeksi Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği ile Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıda Tebliği hükümleri dikkate alınarak;
⇔ Takviye edici gıdanın yetişkinlere yönelik olmasına karşın, takviye edici gıdanın çocuklara da verilebilme riskinin olması nedeniyle, takviye edici gıdanın etiketinde “Bu takviye edici gıda yetişkinlere yöneliktir” ifadesinin yer alması inceleme aşamasında göz önünde bulundurulmaktadır.
⇔ İsmi, ticari markası, bileşenleri ve gıda işletmecisi aynı olan takviye edici gıdaların etiketlerinin görselinde yapılacak değişikliklerde veya üretim yeri değişikliklerinde, takviye edici gıda etiketlerindeki bilgileri mevzuata uygun hale getirmek ve sorumluluk firmaya ait olmak şartıyla etiket üzerinde değişiklik yapılabilir. Yeni etiket örneği işletmeci tarafından İl Müdürlüğüne verilmelidir.
⇔ Takviye edici gıdanın isminin yabancı dilde olması ve etikette net olarak görülmesi durumunda;
⇔ Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yer almayan ve E-Kodu olmayan gıda bileşenleri, katkı maddesi olarak değil “işlem yardımcısı” olarak değerlendirileceğinden, etikette bu tür bileşenlerin fonksiyonu belirtilmeyecektir.
⇔ Takviye edici gıdanın ambalajı sadece bir porsiyondan oluşuyorsa (Örn. saşe, flakon, tek kullanımlık sıvı ampul vb.) ambalajında; takviye edici gıdanın ismi, net miktarı ve tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihi ile ilgili bilgilerin etikette yer alması zorunludur.
⇔ Takviye edici gıdanın net miktar bildirimi değerlendirilirken TGK – Etiketleme Yönetmeliğinin Ek-6’sı dikkate alınarak;
⇔ Takviye edici gıdanın etiketinde yer alan ticari marka konusunda tereddüte düşülmesi durumunda, markanın teyidi amacıyla marka tescil belgesi istenebilir. Marka tescil belgesinin emtia listesinde takviye edici gıdanın yer alıp almadığı kontrol edilir.
⇔ Takviye edici gıdanın isminin değerlendirilmesinde;